Zapiekana cukinia z czerwoną fasolą i papryką

2021-03-29
Zapiekana cukinia z czerwoną fasolą i papryką
Autor: Shutterstock Zapiekana cukinia to doskonały pomysł na bezmięsny obiad
łatwy
45 min
4

Zapiekana cukinia z czerwoną fasolą i papryką to dobry pomysł na sycące danie bezmięsne. Cukiniowa zapiekanka jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Może także stanowić pyszny dodatek do smażonego mięsa. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 zielone cukinie
  • 2 kabaczki, czyli żółte cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie i kabaczki pociąć na plastry grubości 1 cm. Posolić i odstawić, aby warzywa puściły sok. 
  • Paprykę pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • Fasolę odcedzić.
  • Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek.
  • Jajka rozmącić, dodać jogurt, przyprawy i dobrze wymieszać.
  • Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • W naczyniu do zapiekania układać warstwami: cukinię, cebulę i czosnek, fasolę i żółty ser, powtórzyć czynności do wyczerpania składników.
  • Zalać mieszaniną jajek i jogurtu.
  • Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut lub do zrumienienia wierzchu. 
  •