Zapiekana cukinia z czerwoną fasolą i papryką
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zapiekana cukinia z czerwoną fasolą i papryką to dobry pomysł na sycące danie bezmięsne. Cukiniowa zapiekanka jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Może także stanowić pyszny dodatek do smażonego mięsa.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 zielone cukinie
- 2 kabaczki, czyli żółte cukinie
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 łyżki oliwy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 100 g startego żółtego sera
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie i kabaczki pociąć na plastry grubości 1 cm. Posolić i odstawić, aby warzywa puściły sok.
- Paprykę pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Fasolę odcedzić.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek.
- Jajka rozmącić, dodać jogurt, przyprawy i dobrze wymieszać.
- Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- W naczyniu do zapiekania układać warstwami: cukinię, cebulę i czosnek, fasolę i żółty ser, powtórzyć czynności do wyczerpania składników.
- Zalać mieszaniną jajek i jogurtu.
- Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut lub do zrumienienia wierzchu.