Wyborne ziemniaki nadziewane szpinakiem

Wyborne ziemniaki nadziewane szpinakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ziemniaki nadziewane szpinakiem to pyszne danie obiadowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ziemniaki nadziewane szpinakiem i zapieczone z serem to pyszne danie lub dodatek do mięsnej części obiadu. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco zachodu. 

Składniki

  • 12 średnich ziemniaków, po 2 na osobę

  • 300 g młodych listków szpinaku, albo opakowanie szpinaku baby,

  • 30 g masła

  • 10 g mąki

  • 12 plastrów sera żółtego

  • sól, pieprz i suszony czosnek do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. Zalać wrzącą osoloną wodą, gotować około 15 minut, odcedzić.

  • Przekroić na pół, wydrążyć środki, pozostawiając grube ścianki. Miąższ ziemniaka rozdrobnić widelcem, zachować.

  • Szpinak położyć na sicie i sparzyć wrzącą wodą.

  • Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, dodać szpinak oraz miąższ ziemniaków, chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem oraz suszonym czosnkiem. 

  • Szpinakiem napełnić wydrążone ziemniaki, na wierzchu ułożyć po połówce plasterka sera i zapiec w gorącym piekarniku.

  • Zrumienione ziemniaki podać od razu. 

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4