Wyborna pierś indyka zapiekana z makaronem i wędzonym serem

Wyborna pierś indyka zapiekana z makaronem i wędzonym serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Danie pachnące wędzonką zniknie w 5 minut z talerzy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś indyka w lekkim sosie zapiekana z makaronem i wędzonym serem to wyborne danie obiadowe. Łatwo go przygotować. W smaku jest pyszne przesiąknięte dymem wędzarniczym. Absolutny hit!

Składniki

  • 300 g filetu z piersi indyka lub kurczaka

  • 350 g makaronu

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • 1,5 szklanki mleka

  • 100 g startego sera wędzonego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka papryki mielonej

  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie o 1 minutę krócej, niż podaje instrukcja na opakowaniu.

  • Filet pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. 

  • Cebulę pokroić drobno.

  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić. 

  • Dodać na patelnię kawałki indyka. Smażyć, aż mięso zmieni barwę i lekko się przyrumieni.

  • Dodać mąkę i smażyć, mieszając przez 1 minutę.

  • Wlać mleko i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować. 

  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem. 

  • Na dnie naczynia ułożyć warstwę makaronu. 

  • Na makaron wylać indyka w sosie. Posypać startym serem wędzonym.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec aż ser się roztopi i zrumieni. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7