Wyborna biała kiełbasa pieczona z miodem i jabłkami
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Biała kiełbasa pieczona z miodem i jabłkami smakuje wybornie. Można ją podać na spóźniony obiad lub kolację. Robi wrażenie podczas eleganckiego śniadania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej
- 2-4 jabłka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka świeżych listków szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
- 1 łyżka pestek dyni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
- Z miodu, sosu sojowego i oleju przyrządzić marynatę dokładnie miksując.
- Kiełbasę oraz pokrojone jabłka ułożyć w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Papier do pieczenia uchroni nas przed uciążliwym myciem naczynia po zapieczonym miodzie.
- Zawartość naczynia polać marynatą i dokładnie wymieszać.
- Wierzch posypać listkami szałwii i pestkami dyni.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170ºC i piec przez ok. 40 minut kiełbasę surową lub 20 minut kiełbasę parzoną. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200ºC. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru.
- Podawać z ziemniakami i tartym chrzanem.