Warzywna terrina: kolorowa i wydajna zapiekanka z marchewki i cukinii

2021-03-29
Warzywna terrina: kolorowa i wydajna zapiekanka z marchewki i cukinii
Autor: Shutterstock Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje warzywne terrina
łatwy
45 min
4

Warzywna terrina to efektowna, kolorowa i wydajna zapiekanka z marchewki i cukinii. Można ją podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 średnie marchewki, obrane
  • 4 średnie cukinie lub żółte kabaczki lub po 2 z każdego rodzaju
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 6 dużych jaj
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 mała garść świeżych liści bazylii, posiekanych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż foremkę keksową 24x12 papierem do pieczenia i odłóż na bok.
  • Pokrój marchewki, cukinię (kabaczka) wzdłuż na długie i cienkie wstążki lub wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki na szatkownicy.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek i mieszaj przez 1 minutę. Następnie dodaj pokrojone warzywa i dopraw ¼ łyżeczki soli i całego pieprzu.
  • Smaż na średnim ogniu, aż zmiękną, około 8 do 10 minut.
  • W międzyczasie w małej misce wymieszaj mąkę, dodając ¼ łyżeczki soli i proszku do pieczenia, odłóż na bok.
  • W dużej misce wymieszaj jajka i mleko, a następnie dodaj mieszankę mąki, mieszaj, aż do całkowitego połączenia. Na koniec dodaj posiekane liście bazylii. 
  • Usmażone warzywa ułóż warstwami w formie keksowej. Zalej przygotowaną płynną mieszaniną jajek i dodatków.
  • Piecz około 40-45 minut. Wyjmij terrinę z piekarnika, pozostaw w foremce przez 10 minut, aby przestygła.
  • Wyjmij z foremki i podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.