Warzywa pod makaronem - sprytna zapiekanka z niedrogich składników

Warzywa pod makaronem - sprytna zapiekanka z niedrogich składników

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Warzywa zapiekane pod pierzynką z makaronu  - idealne danie z bardzo prostych, niedrogich i łatwo dostępnych składników.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Warzywa pod makaronem to sprytny sposób na wykorzystanie ogólnie dostępnych warzyw, nadmiaru  ugotowanego makaronu i żółtego sera. Potrawa bardzo niedroga, łatwa do przygotowania, a jednocześnie smaczna i  ładnie się prezentująca.  Idealna w dniach, gdy nasz budżet został nadszarpnięty.

Składniki

  • 2 pory

  • 6 marchewek

  • 500 g ugotowanego makaronu, np. szpecli

  • 175 g startego żółtego sera

  • 4 łyżki masła

  • gałka muszkatołowa

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane marchewki wrzuć do osolonego wrzątku  gotuj 4 minuty, następnie dodaj pory  pokrojone na kawałki długości  marchewek i gotuj jeszcze 2 minuty.

  • Osącz warzywa z wody i podsmaż na 2 łyżkach masła.

  • Ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.

  • Na patelki rozgrzej resztę masła, wrzuć makaron, smaż 2-3 minuty, dopraw do smaku  solą, gałką i pieprzem. Dodaj połowę startego sera, wymieszaj.

  • Makaron wyłóż na warzywa i posyp pozostałym serem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut,

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7