Udka kurczaka pieczone z ryżem: pożywny obiad dla całej rodziny

Udka kurczaka pieczone z ryżem: pożywny obiad dla całej rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste udka kurczaka zapieczone z aromatycznym ryżem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Udka kurczaka pieczone z ryżem to pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Udka są soczyste, ryż aromatyczny i wilgotny. Posiłek, którego przygotowanie nie wymaga nadmiernego wysiłku. Większość pracy wykona za was piekarnik. 

Składniki

  • 5 udek kurczaka

  • Na marynatę:

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki kurkumy

  • 1 łyżka kminku

  • ½ łyżki curry

  • 1 łyżka suszonego oregano

  • 4 ząbki czosnku, posiekane

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

  • Pozostałe składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 mała cebula, drobno posiekana

  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany

  • 1½ szklanki ryżu basmati

  • 1½ szklanki bulionu z kurczaka

  • 1 szklanka wody

  • 1 łyżka suszonego oregano

  • 1 łyżka kurkumy

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1 łyżeczka soli

  • do dekoracji: cytryna, natka pietruszki, marynowana papryka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połącz wszystkie składniki marynaty i zalej nią udka kurczaka. Marynuj przez co najmniej 30 minut (najlepiej przez noc, aby uzyskać więcej smaku).

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  • Na dużej patelni żaroodpornej rozgrzej 1 łyżkę oliwy . Umieść kurczaka na patelni skórą do dołu i smaż do zrumienienia (około 3-5 minut), a następnie odwróć i smaż drugą stronę (kolejne 3-5 minut).

  • Wyjmij kurczaka i odłóż na bok.

  • Dodaj na patelnię kolejną łyżkę oliwy. Dodaj cebulę, oregano, kurkumę i kminek. Smaż, aż cebula stanie się szklista.

  • Dodaj czosnek i ryż basmati i smaż przez 1 minutę, aż ryż zacznie się złocić.

  • Dodaj bulion z kurczaka, wodę i sól. Zagotuj. Połóż ugotowane udka z kurczaka bezpośrednio na ryżu. Gdy płyn zacznie się gotować, przykryj pokrywką i przenieś do piekarnika.

  • Piecz w piekarniku przez 30 minut. Po 30 minutach zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez dodatkowe 15 minut, aż cała ciecz zostanie wchłonięta.

  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut przed podaniem. Udekoruj grillowanym plasterkiem cytryny i świeżą pietruszką.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3