Tortellini zapiekane w sosie z warzywami: przepis na łatwą zapiekankę

2021-03-29
Tortellini zapiekane w sosie z warzywami
Autor: Shutterstock Zapiekanka  z tortellini w sosie pomidorowym z warzywami to świetny pomysł na szybki posiłek
łatwy
45 min
4

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami to bardzo łatwy przepis na domową zapiekankę. Tortellini to malutkie włoskie pierożki w kształcie uszek. W tym daniu można wykorzystać tortellini z różnymi nadzieniami. Również serowymi. Prosty przepis na wyczyszczenie lodówki i przygotowanie pysznego ciepłego dania dla całej rodziny. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g tortellini z nadzieniem mięsnym np. szynkowym
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 ząbki czosnku
  • 450 ml przecieru pomidorowego 
  • 150 g serka ricotta
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 150 g tartego sera
  • 50 g parmezanu startego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortellini gotować 3 minuty w osolonym wrzątku.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Dodać posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia.
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć 2-4 minuty. Nie przypalić cebuli.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć jeszcze 1-3 minuty. 
  • Dodać kukurydzę i czosnek, smażyć 1-3 minuty.
  • Wlać przecier pomidory, dodać serek ricotta i przyprawy. Posolić i popieprzyć. Zagotować.
  • Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem, ułożyć na dnie ugotowane tortellini, zalać sosem. Posypać tartymi serami.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać do rozpuszczenia i zrumienienia sera.