Ciasto CYGANKA - magiczny czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i wiśniową konfiturą
Sycąca zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym - super prosty przepis!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Wystarczy paczka tortellini, trochę szynki, ser i passata pomidorowa i obiad dla całej rodziny gotowy!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym to doskonałe danie kryzysowe - składniki są łatwo dostępne, niezbyt drogie, a przygotowanie tego dania nieskomplikowane.
Składniki
250 g tortellini z serem ricotta i szpinakiem
200 g szynki w plasterkach
200 g sera żółtego
1 łyżka masła klarowanego
3 ząbki czosnku
Sos pomidorowy:
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 g passaty pomidorowej
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska
pieprz kolorowy
cukier
Przygotowanie krok po kroku:
Tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć szynkę na złoto. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę przełożyć na talerz.
Na tą samą patelnię dodać 2 łyżki masła klarowanego dodać pokrojoną cebule i lekko zrumienić. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek. Wlać passatę pomidorową dodać przyprawy, wymieszać i podsmażać do częściowego odparowania płynu od czasu do czasu mieszając. Na koniec ponownie doprawić do smaku dosyć pikantnie.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Wyłożyć warstwami: tortellini, sos pomidorowy, szynka, starty żółty ser, tortellini, sos pomidorowy, szynka i żółty ser.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać około 20 minut, aż ser ładnie się rozpuści.
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska