Sycąca zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym - super prosty przepis!

Sycąca zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym - super prosty przepis!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wystarczy paczka tortellini, trochę szynki, ser i passata pomidorowa i obiad dla całej rodziny gotowy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym to doskonałe danie kryzysowe - składniki są łatwo dostępne, niezbyt drogie, a przygotowanie tego dania nieskomplikowane.

Składniki

  • 250 g tortellini z serem ricotta i szpinakiem

  • 200 g szynki  w plasterkach

  • 200 g sera żółtego

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 3 ząbki czosnku

  • Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 500 g passaty pomidorowej

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • sól morska

  • pieprz kolorowy

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  • Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć szynkę na złoto. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę przełożyć na talerz.

  • Na tą samą patelnię dodać 2 łyżki masła klarowanego dodać pokrojoną cebule i lekko zrumienić. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek. Wlać passatę pomidorową dodać przyprawy, wymieszać i podsmażać do częściowego odparowania płynu od czasu do czasu mieszając. Na koniec ponownie doprawić do smaku dosyć pikantnie.

  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

  • Wyłożyć warstwami: tortellini, sos pomidorowy, szynka, starty żółty ser, tortellini, sos pomidorowy, szynka i żółty ser.

  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać około 20 minut, aż ser ładnie się rozpuści.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5