Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?
Smakowita zapiekanka z warzyw korzeniowych

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Fantastyczna zapiekanka z warzyw korzeniowych - prosta, tania i pyszna.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Warzywa korzeniowe są niedrogie i bardzo zdrowe. Przygotuj na obiad zapiekankę z ziemniaków, pietruszki i selera - będzie aromatycznie, sycąco i pysznie.
Składniki
8 ziemniaków
2 pietruszki
2 selery
2 cebule
6 ząbków czosnku
1 l mleka
200 ml śmietany
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
1/2 pęczka natki
1/2 pęczka dymki
Przygotowanie krok po kroku:
Warzywa obierz i pokrój na cienkie plastry, ułóż warstwowo w żaroodpornym naczyniu.
Śmietanę wymieszaj z mlekiem i przyprawami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mieszanką zalej warzywa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
Piecz bez przykrycia 90 min. Podawaj posypaną posiekaną zieleniną.
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska