Seler naciowy zapiekany z serem - pyszny i łatwy przepis na selera
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Selery naciowe zapiekane z sosem śmietanowo-serowym to wyborny sposób na pyszną warzywną przekąskę. Doskonale smakują z grzanką i kieliszkiem białego wina - na przykład na ciepłą kolację
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 60 dag selera naciowego
- 3 łyżki świeżej śmietany
- 4 łyżki startego sera żółtego o zdecydowanym smaku
- 2 łyżki stołowe ulubionych ziół
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selera umyć, pokroić na kawałki długości 5 cm. Lekko zblanszować w osolonej wodzie, osączyć. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik nagrzać do 180ºC.
- W małym rondelku gotować śmietanę, aż do zmniejszenia jej objętości o połowę. Dodać do niej ser oraz zioła. Wylać sos na selery.
- Piec 15 minut, pod koniec pieczenia włączyć termoobieg, aby wierzch się zrumienił. Podawać posypane świeżymi ziołami.