Pyszne bagietki z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

2021-03-29
Pyszne bagietki z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami
Autor: Shutterstock Bagietki zapieczone z kiełbasa i pieczarkami to pyszna przekąska
łatwy
30 min
4

Pyszne bagietki z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami to sprytny sposób na wykorzystanie resztek. Chrupiąca zapiekanka pozwala wysprzątać lodówkę do czysta. Można wykorzystać wszelkie resztki: końcówki kiełbasy, boczku, czy pieczeni. Wypróbujcie sprawdzone skojarzenia: kiełbasa / pieczarki lub boczek / cebula lub pieczeń / papryka. Cieszcie się smakiem. Mniej kupujcie i jeszcze mniej wyrzucajcie! 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 pół bagietki
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g kiełbasy np. zwyczajnej albo żywieckiej
  • 100 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego startego
  • 4 łyżki keczupu 
  • 8-12 pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • 3-5 łodyżek natki pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę pokroić w kostkę. Pieczarki drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać kiełbasę i pieczarki. Smażyć aż lekko się zrumienią. 
  • Bagietki przeciąć wzdłuż na pół. Każdą połówkę posmarować keczupem, nieco zgniatając miękisz, aby było miejsce na kiełbasę i pieczarki. 
  • Bagietki napełnić smażoną kiełbasa i pieczarkami. Posypać tartym serem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec do zrumienienia, czyli około 10 minut. 
  • Podawać ozdobione przekrojonymi na pół pomidorkami i udekorowane listkami natki pietruszki.