Przepyszne udka kurczaka pieczone z ziemniakami i warzywami: minimum pracy, maksimum smaku

Przepyszne udka kurczaka pieczone z ziemniakami i warzywami: minimum pracy, maksimum smaku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przepyszne udka kurczaka z warzywami z piekarnika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Udka kurczaka pieczone z ziemniakami, cebulą i marchwią to smaczne danie obiadowe. Wykorzystując zalety piekarnika otrzymamy doskonały posiłek przy minimum pracy. Przepyszne udka kurczaka będą smakowały każdemu!

Składniki

  • 6 udek kurczaka, z kością

  • 600 g ziemniaków drobnych

  • 200 g marchwi

  • 200 g cebuli 

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Cebulę pokroić na ósemki. Marchew oczyścić i zetrzeć na tarce. 

  • W brytfannie lub innym naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, cebulę i startą marchew. Polać 1 łyżką oleju. Posypać tymiankiem i solą. Wymieszać.

  • Udka kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem, polać 1 łyżką oleju i posypać przyprawą do kurczaka. Wymieszać, aby olej i przyprawa otoczyły udka. 

  • Na warzywach ułożonych w brytfannie poukładać udka kurczaka.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 1 godzinę. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6