Pożywne spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym

2021-03-29
Pożywne spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Prawdziwa forma obfitości: makaron, klopsiki i ciągnący się ser
łatwy
30 min
4

Pożywne spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym to przepyszne danie dla całej rodziny. Z niewielu składników wyczarujesz obfite danie, które zniknie z talerzy w kilka minut.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 350 g spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g posiekanych pomidorów z puszki
  • 150 ml tłustej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól, pieprz
  • Oregano, suszone
  • 150 g tartego sera
  • 50 g tartego parmezanu
  • Bazylia, świeża

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj spaghetti al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.
  • Włóż mięso mielone do miski i dobrze dopraw solą, pieprzem i oregano. Z masy zrób klopsiki.
  • Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i usmaż klopsiki na rumiano ze wszystkich stron. Następnie wyjmij z patelni i odsącz na kuchennym ręczniku.
  • Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Dodaj 1 łyżkę oleju do patelni i smaż do miękkości - następnie na patelnię dodaj pokrojone pomidory i zagotuj.
  • Do pomidorowego sosu dodaj śmietanę. Dopraw sos solą, pieprzem, cukrem i oregano.
  • Dodaj spaghetti do sosu i wszystko wymieszaj.
  • Wyłóż makaron na duże naczynie żaroodporne. Połóż klopsiki na wierzchu. Rozłóż tarty ser na zapiekance i umieść go w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Piecz zapiekankę przez 30 do 35 minut.
  • Przed podaniem udekoruj startym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego!