Pierś kurczaka zapiekana z warzywami: pysznie, zdrowo, jednogarnkowo

Pierś kurczaka zapiekana z warzywami: pysznie, zdrowo, jednogarnkowo

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekana z warzywami pierś z kurczaka to danie łatwe do przygotowania, smaczne i  ekonomiczne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś z kurczaka zapiekana z warzywami to propozycja dania łatwego do przygotowania i jednogarnkowego. Tak przygotowana pierś jest  aromatyczna, a dodatki do  niej - od razu upieczone.

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka bez skóry

  • 10 ziemniaków

  • 1 czerwona papryka

  • 1 mała ostra papryczka

  • 2-3 czerwone cebule

  • ½ szklanki startego żółtego sera

  • sól i pieprz

  • natka pietruszki

  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi kurczaka kroimy na pół i oprószamy solą i pieprzem. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie, następnie kroimy je w plastry.

  • Z papryki i papryczki usuwamy gniazdka nasienne, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki

  • Ziemniaki, paprykę, cebulę i tarty ser wsypujemy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i przekładamy do formy do pieczenia.

  • Na ułożonej mieszance układamy kawałki piersi kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy ok. 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i podajemy.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5