Niebiańska zapiekanka z cukinii z sosem pieczarkowym - niedrogo i pysznie!

Niebiańska zapiekanka z cukinii z sosem pieczarkowym - niedrogo i pysznie!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatna cukinia nadaje się do wielu kulinarnych zastosowań - sprawdza się także jako składnik zapiekanek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z cukinii to doskonały patent na wykorzystanie tego warzywa, które w sezonie kosztuje grosze, bo zazwyczaj daje obfite plony. Kilka dodatków zmienia neutralną w smaku cukinię w pyszną, puszystą i delikatną zapiekankę, która doskonale smakuje z sosem pieczarkowym lub sosem tzatziki.

Składniki

  • 1300 g cukinii

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 5 jajek

  • 120 g utartego sera żółtego

  • sól, pieprz, oregano, bazylia

  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego (jeżeli jest cukinia bardzo młoda, nie ma takiej potrzeby). Marchewkę obieramy.

  • Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość przekładamy na sito, solimy, mieszamy dokładnie i zostawiamy na ok. godzinę.

  • Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy wyciśniętą z nadmiaru soku cukinię z marchewką.

  • Dodajemy pozostałe składniki, czyli połowę startego sera (pozostałym serem posypujemy wierzch zapiekanki), jajka oraz przyprawy. Mieszamy całość.

  • Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy serem żółtym.

  • Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Zapiekankę podajemy posypaną koperkiem, z sosem pieczarkowym.

Ocena: 2,8