Makaron zapiekany z rzodkiewkami - oryginalny przepis

2021-03-29
Makaron zapiekany z rzodkiewkami - oryginalny przepis
Autor: Shutterstock Rzodkiewka - niedoceniany składnik wielu dań.
łatwy
25 min
4

Rzodkiewki najchętniej i najczęściej zjadamy na surowo, ale smaczne są również na gorąco – duszone, zapiekane, smażone w cieście czy marynowane. Podajemy oryginalne przepisy na danie z rzodkiewek.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 pęczki rzodkiewek
  • 2 pęczki botwinki
  • 20 dag szynki pokrojonej w paseczki
  • 200 ml wywaru drobiowego
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • makaron

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki lub w plasterki. Podobnie potraktować botwinkę
  • Zrobić zasmażkę z mąki, masła i wywaru drobiowego, dodać śmietankę.
  • Ugotować makaron.
  • Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem.
  • Do wysmarowanego tłuszczem naczynia włożyć makaron wymieszany z rzodkiewkami, botwinką i szynką, zalać sosem, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez ok. 25 min.
  • Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.