Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta. Przepis na wegetariańska lazanię

2023-01-12
Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta
Autor: thinkstockphotos.com Szpinakowa lasagna smakuje wszystkim miłośnikom zapiekanek
łatwy
45 min
4

Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta to nieco lżejsza od tradycyjnej mięsnej odsłona tego dania. Wegetariańską lazanię ze szpinakiem łatwo się przyrządza, z chęcią zjedzą ją osoby unikające mięsa w diecie. Jest też bardzo smaczna i sycąca.

SKŁADNIKI

  • 1/2 opakowania makaronu lasagne
  • 0,5 kg świeżego szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie pomidorów w puszce (pomidori pelati)
  • 3-5 łyżek mąki
  • 1/3 kostki masła
  • 50 ml mleka
  • 150g tartego sera żółtego
  • przyprawa kuchni włoskiej
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, wciśnij dwa ząbki czosnku, dodaj pomidory i przyprawę włoską. Gotuj 5-7 minut.
  • Masło rozgrzej w rondlu, wsyp mąkę, podsmaż, dodaj mleko, zagotuj, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  • Szpinak lekko podduś na maśle, wymieszaj z serem ricotta.
  • W blaszce układaj kolejno warstwami: makaron, sos pomidorowy, szpinak, sos beszamelowy.
  • Ostatnią warstwę posyp tartym serem. Piecz w 175 ° C ok. 30 minut.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?