Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta. Przepis na wegetariańska lazanię
2023-01-12
łatwy
45 min
4
Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta to nieco lżejsza od tradycyjnej mięsnej odsłona tego dania. Wegetariańską lazanię ze szpinakiem łatwo się przyrządza, z chęcią zjedzą ją osoby unikające mięsa w diecie. Jest też bardzo smaczna i sycąca.
SKŁADNIKI
- 1/2 opakowania makaronu lasagne
- 0,5 kg świeżego szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie pomidorów w puszce (pomidori pelati)
- 3-5 łyżek mąki
- 1/3 kostki masła
- 50 ml mleka
- 150g tartego sera żółtego
- przyprawa kuchni włoskiej
- pieprz czarny mielony
- sól
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, wciśnij dwa ząbki czosnku, dodaj pomidory i przyprawę włoską. Gotuj 5-7 minut.
- Masło rozgrzej w rondlu, wsyp mąkę, podsmaż, dodaj mleko, zagotuj, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
- Szpinak lekko podduś na maśle, wymieszaj z serem ricotta.
- W blaszce układaj kolejno warstwami: makaron, sos pomidorowy, szpinak, sos beszamelowy.
- Ostatnią warstwę posyp tartym serem. Piecz w 175 ° C ok. 30 minut.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?