Kurczak zapiekany po kowalsku - sycący i smakowity

Kurczak zapiekany po kowalsku - sycący i smakowity

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Piersi kurczaka zapiekane po kowalsku zyskują na smaku. Są też sycące i  soczyste.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak zapiekany po kowalsku  to pomysł na sycące danie, które zadowoli nawet kowala po pracy. Kurczak w towarzystwie pieczarek, cebulki, a także sosu majonezowo-keczupowego nabiera charakteru i smaku. Doskonała potrawa, łatwa do przyrządzenia i niedroga.

Składniki

  • ok. 500 g piersi z kurczaka

  • 500 g pieczarek

  • 2 cebule

  • 10 dag sera żółtego

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry

  • olej do smażenia + łyżka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor.

  • Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Smażymy cebulę i grzyby na tłuszczu po smażeniu mięsa, do odparowania wody, przyprawiamy curry, solą i pieprzem.

  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę pieczarek z cebulką, kładziemy kurczaka i przykrywamy pozostałymi grzybami z cebulką.

  • Wierzch potrawy smarujemy majonezem wymieszanym z ketchupem posypujemy startym serem.

  • Zapiekamy ok. 10 min w piekarniku, aż ser się stopi.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7