Kokardki zapiekane
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kokardki zapiekane z kiełbasą w sosie pomidorowym to szybkie, praktyczne, a co najważniejsze smaczne danie, z którym poradzi sobie nawet początkująca pani domu.
SKŁADNIKI
- 1/2 opakowania makaronu kokardki
- pęto kiełbasy (może być zwyczajna)
- ok. 10 dag startego, żółtego sera
- szklanka soku pomidorowego
- pół łyżki ziół: bazylii i oregano
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować "al dente" (musi być sprężysty), dokładnie odcedzić.
- Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Roztarte zioła, pieprz i sól wymieszać sokiem pomidorowym.
- Oliwę rozsmarować na dnie naczynia.
- Położyć warstwę makaronu, na niej kiełbasę, znów makaron itd.
- Całość polać sokiem i posypać serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 30 min.