Kasza kukurydziana zapiekana po chłopsku

2021-03-29
Kasza kukurydziana zapiekana po chłopsku
Autor: Shutterstock Kasza kukurydziana zapiekana po chłopsku to znakomite danie obiadowe.
łatwy
60 min
4

Kasza kukurydziana zapiekana po chłopsku z szynką, boczkiem i bryndzą to danie sycące, pożywne i pełne wartości odżywczych. Świetnie smakuje z surówką ze świeżych, sezonowych warzyw i z dodatkiem ostrego sosu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g kaszy kukurydzianej
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • 100 g bryndzy
  • 100 g szynki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę opłukać i wrzucić do wrzącej, osolonej wody (2 szklanki) z dodatkiem masła.
  • Po zagotowaniu przykręcić płomień i gotować 30 min na bardzo małym ogniu.
  • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do niego obraną i posiekaną cebulę i pokrojoną w paski szynkę.
  • Ugotowaną kaszę wymieszać z boczkiem, bryndzą i śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niego kaszę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 20 min.