Kasza kukurydziana zapiekana po chłopsku

Kasza kukurydziana zapiekana po chłopsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kasza kukurydziana zapiekana po chłopsku to znakomite danie obiadowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kasza kukurydziana zapiekana po chłopsku z szynką, boczkiem i bryndzą to danie sycące, pożywne i pełne wartości odżywczych. Świetnie smakuje z surówką ze świeżych, sezonowych warzyw i z dodatkiem ostrego sosu.

Składniki

  • 200 g kaszy kukurydzianej

  • 200 g boczku

  • 1 cebula

  • 100 g bryndzy

  • 100 g szynki

  • 1 łyżka masła

  • 4 łyżki śmietany

  • sól i pieprz

  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

  • bułka tarta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę opłukać i wrzucić do wrzącej, osolonej wody (2 szklanki) z dodatkiem masła.

  • Po zagotowaniu przykręcić płomień i gotować 30 min na bardzo małym ogniu.

  • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do niego obraną i posiekaną cebulę i pokrojoną w paski szynkę.

  • Ugotowaną kaszę wymieszać z boczkiem, bryndzą i śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.

  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niego kaszę.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 20 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0