Fantastyczna zapiekanka z bakłążanówe we włoskim stylu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Smakowita zapiekanka we włoskim stylu to doskonałe danie na obiad albo na kolację. Jest bardzo delikatne i niezwykle aromatyczne. Podajemy dobry przepis na zapiekankę z bakłażanów.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
2 szklanki sosu pomidorowego
2 opakowania serka topionego - przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
liście świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany myjemy i tniemy na cienkie plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły, a następnie pieczemy w folii na grillu lub w piekarniku przez ok. 10 minut do momentu, aż będą miękkie.
W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, a po kilku minutach sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. - Dodajemy serek topiony i gotujemy dalej na małym ogniu do momentu, aż woda częściowo odparuje, a sos będzie gęsty. Dodajemy bazylię i oregano.
- W naczyniu układamy warstwami bakłażany i sos. Na wierzch kładziemy plastry serka topionego. Pieczemy przez ok.20-25 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podajemy ozdobione liśćmi świeżej bazylii.