Dynia piżmowa: zapiekanka z dynią piżmową [sprawdzony przepis]
Co zrobić z dyni piżmowej? Najczęściej przygotowuje się z niej zupę, ale równie dobrym pomysłem na obiad czy kolację jest zapiekanka dyniowa. Dość kaloryczna, ale sycąca i rozgrzewająca. Oto sprawdzony przepis.
Dynia piżmowa różni się od bardziej popularnych odmian kształtem – nieco przypomina wielką gruszkę. Nieliczne nasiona mieszczą się w dolnej, rozszerzonej części owocu. Część górna to prawie wyłącznie miąższ. Dynia piżmowa ze względu na niewielkie rozmiary jest łatwiejsza do zagospodarowania niż pomarańczowe olbrzymy, które najczęściej widuje się na straganach. Dynia piżmowa jest pokryta twardą skórką, ale dzięki temu dobrze się przechowuje. Najważniejszą zaletą jest smak - słodkawy, nieco orzechowy, zwłaszcza po dłuższym przechowywaniu.
SKŁADNIKI
- 1 kg miąższu dyni piżmowej
- 0,5 kg ziemniaków
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 300 g mięsa mielonego
- zioła: tymianek, gałka muszkatołowa i inne ulubione
- masło
- starty ser
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od obrania ziemniaków. Gotujemy je do miękkości i rozgniatamy na jednolita masę.
- W tym czasie na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone, doprawiamy tymiankiem, gałką muszkatołową i ulubionymi ziołami.
- Dodajemy dynię piżmową posiekaną w grubą kostkę, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie.
- Do naczynia żaroodpornego nakładamy mięso z dynią, przykrywamy ziemniakami, na wierzch kładziemy kilka wiórków masła i nieco tartego sera. Zapiekamy do zrumienienia.