Dorsz po śródziemnomorsku - pyszna zapiekanka rybna

Dorsz po śródziemnomorsku - pyszna zapiekanka rybna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dorsz po śródziemnomorsku to pyszna ryba zapiekana z warzywami i boczkiem.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dorsz po śródziemnomorsku to łatwa w przygotowaniu zapiekanka rybna. Delikatne białe mięso ryby przejęte aromatem boczku i pomidorów nabiera intensywnego smaku. To obiad pyszny, prosty i dla każdego.

Składniki

  • 4 filety z dorsza

  • 4 plasterki boczku

  • 4 cebule

  • 4 pomidory

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • przyprawa do ryb

  • olej

  • sól i pieprz

  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę podziel na porcję, skrop sokiem z cytryny, odstaw na godzinę.

  • Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Tartą bułkę wymieszaj z łyżką wody i sokiem cytrynowym, dodaj przyprawę do ryb i pieprz.

  • Żaroodporne naczynie wysmarować olejem i ułożyć w nim porcje ryby, posmarować masą z bułki.

  • Przykryć warstwą z cebuli i boczku i plasterkami pomidorów. Zapiekać 40 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0