Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i pieczarkami: przepis, który uzależnia

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i pieczarkami: przepis, który uzależnia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczona z ziemniakami i pieczarkami kiełbasa jest pyszna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biała kiełbasa nie zawiera saletry, jest więc dużo zdrowsza. Warto ją wykorzystać do przygotowania ciepłej kolacji. Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i pieczarkami wybornie smakuje. Ta zapiekanka po prostu zniewala. Kto raz ją spróbuje będzie już od niej uzależniony. 

Składniki

  • 500 g białej kiełbasy parzonej 

  • 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę

  • 1 cebula pokrojona w grubą kostkę

  • 250 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki

  • 6 ząbków czosnku grubo posiekanych

  • 2 łyżki oleju

  • sól i pieprz do smak

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. 

  • W dużej misce wymieszaj pokrojone ziemniaki, pieczarki, cebulę i czosnek. Dodaj olej i ponownie wymieszaj.  Dopraw solą i pieprzem do smaku

  • Rozłóż mieszaninę warzyw na dużej brytfannie lub dużej blasze do pieczenia. Na wierzchu ułóż kiełbasę nakłutą w kilku miejscach i piecz przez 30–40 minut, obracając kiełbaski w połowie pieczenia.


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2