Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i pieczarkami: przepis, który uzależnia

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pieczona z ziemniakami i pieczarkami kiełbasa jest pyszna
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Biała kiełbasa nie zawiera saletry, jest więc dużo zdrowsza. Warto ją wykorzystać do przygotowania ciepłej kolacji. Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i pieczarkami wybornie smakuje. Ta zapiekanka po prostu zniewala. Kto raz ją spróbuje będzie już od niej uzależniony.
Składniki
500 g białej kiełbasy parzonej
500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 cebula pokrojona w grubą kostkę
250 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
6 ząbków czosnku grubo posiekanych
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smak
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
W dużej misce wymieszaj pokrojone ziemniaki, pieczarki, cebulę i czosnek. Dodaj olej i ponownie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku
Rozłóż mieszaninę warzyw na dużej brytfannie lub dużej blasze do pieczenia. Na wierzchu ułóż kiełbasę nakłutą w kilku miejscach i piecz przez 30–40 minut, obracając kiełbaski w połowie pieczenia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska