Banica ze szpinakiem i fetą

2021-03-29
Banica ze szpinakiem i fetą
Autor: Shutterstock Banica ze szpinakiem i fetą to pyszna zapiekanka dla rodziny.
łatwy
60 min
4

Banica ze szpinakiem i fetą to pyszna zapiekanka z lekkiego ciasta z wytrawnym nadzieniem szpinakowo-serowym. Można podać ją na obiad, świetnie nadaje się też na ciepłą kolację dla rodziny.

Banica to bułgarski wypiek, podawany najczęściej na śniadanie. Z prostego ciasta, które przygotowuje się z mąki, wody i tłuszczu, przypomina bałkański burek. Można ją zwinąć w ślimaka, można też placki poprzekładać nadzieniem i  upiec w tortownicy, tak jak to proponujemy w naszym przepisie. Łatwe i smakowite danie, do przygotowania przez każdego.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól 2 łyżki oleju do wysmarowania naczynia
  •  Nadzienie:
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 300 g sera feta
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, 10 łyżek letniej wody. soku z cytryny i soli wyrobić ciasto, uformować z niego 4 kule, posmarować olejem i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.
  • Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać, posolić i odstawić na 20 min. Ser pokruszyć i wymieszać z jajkiem i jogurtem, dodać gałkę, pieprz i 2 łyżki oleju. Szpinak odcisnąć i dodać do masy.
  • Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ciasto rozwałkować i układać w naczyniu na przemian z masą. Wierzch posmarować pozostałym olejem. Piec pół godziny w temperaturze 200 st. C.