Sernik na piernikowym spodzie - jego smak uzależnia!
Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem to sycące danie obiadowe
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem to doskonałe danie obiadowe nie tylko w odświętny dzień.
Składniki
400 g kiełbasy
200 g wędzonego boczku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie krok po kroku:
Boczek i kiełbasę pokroić w dużą kostkę i zrumienić na patelni. Dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula się zeszkli, następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Ziemniaki, drugą cebulę oraz drugi ząbek czosnku obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać przestygniętą zawartość patelni, jajka, mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą keksówki.
Piec przez ok. 90 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem (jeśli góra babki będzie się za bardzo przypiekać przykryć ją folią aluminiową).
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska