Aksamitna dynia zapiekana w sosie śmietanowym: stary przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Dynia zapiekana w sosie śmietanowym zyskuje aksamitną konsystencję. Jej smak zależy od użytych przez nas przypraw - możemy ją przygotować w wariancie łagodnym, można też użyć pikantnych przypraw, dzięki czemu taka dyniowa zapiekanka rozgrzeje nas w deszczowy dzień.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 40 dag dyni
- sól i cukier
- papryka słodka
- imbir
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka śmietany
- 5 dag sera żółtego
- łyżka masła
- łyżka tartej bułki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obrać i pokroić w dużą kostkę, obgotować w wodzie z solą i cukrem. Półmiękką odcedzić.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułka tartą.
- Przygotować sos: stopić tłuszcz, zrobić na nim zasmażkę z mąki, rozprowadzić śmietaną i przyprawić do smaku.
- Wymieszać dynię z sosem, włożyć ją do przygotowanego naczynia do zapiekania, wyrównać lekko powierzchnię, posypać ją bułką tartą i startym serem.
- Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.