Śledzie w sosie koperkowym - pyszne śledzie w pachnącym koperkiem sosie na bazie majonezu

Śledzie w sosie koperkowym - pyszne śledzie w pachnącym koperkiem sosie na bazie majonezu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie w sosie koperkowym to dobra alternatywa dla śledzi w śmietanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie w sosie koperkowym są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Spora ilość koperku nadaje przekąsce odświeżającego aromatu i lekkości.

Składniki

  • 5 filetów śledziowych

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sok z cytryny

  • pieprz

  • 1/2 pęczka koperku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przynajmniej przez godzinę, można je też zostawić do wymoczenia na całą noc.

  • Majonez zmiksować ze śmietaną i musztardą, dodać pieprzu do smaku i wymieszać z drobno posiekanym koperkiem. Odstawić, aby smaki się przegryzły.

  • Odsolone filety pokroić na nieduże kawałki, skropić sokiem z cytryny. Zalać przygotowanym wcześniej sosem.

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.