Śledzie w kawie: zjawiskowo pyszne, wyjątkowo łatwe

Śledzie w kawie: zjawiskowo pyszne, wyjątkowo łatwe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Solony śledź smakuje z każdym dodatkiem, również z kawą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie w kawie to przepis dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Te zjawiskowo pyszne i wyjątkowo łatwe do przyrządzenia śledzie zachwycą Waszych domowników. I jak uczy nas życie, śledzie pasują do wszystkiego, również do kawy. Polecam!

Składniki

  • 500 g śledzi matias

  • 6 łyżek musztardy

  • 3 łyżki cukru demerara

  • 2 łyżki miodu gryczanego

  • 2 łyżki białego octu winnego 6%

  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki kawy mielonej

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie pokrój na dzwonka. 

  • Kawę zaparz w 2 łyżkach wrzątku. 

  • Pozostałe składniki dodaj do zaparzonej i przestudzonej kawy, zmiksuj na jednorodną emulsję - gęsty i aromatyczny sos kawowo-musztardowy.

  • Dodaj do sosu dzwonka śledzi i wymieszaj.

  • W słoju ułóż warstwami śledzie pokryte sosem kawowo-musztardowym.

Ocena: 2,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).