Śledzie w kawie: zjawiskowo pyszne, wyjątkowo łatwe

Śledzie w kawie: zjawiskowo pyszne, wyjątkowo łatwe
Autor: Shutterstock Solony śledź smakuje z każdym dodatkiem, również z kawą
łatwy
20 min
4

Śledzie w kawie to przepis dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Te zjawiskowo pyszne i wyjątkowo łatwe do przyrządzenia śledzie zachwycą Waszych domowników. I jak uczy nas życie, śledzie pasują do wszystkiego, również do kawy. Polecam!

SKŁADNIKI

  • 500 g śledzi matias
  • 6 łyżek musztardy
  • 3 łyżki cukru demerara
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżki białego octu winnego 6%
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie pokrój na dzwonka. 
  • Kawę zaparz w 2 łyżkach wrzątku. 
  • Pozostałe składniki dodaj do zaparzonej i przestudzonej kawy, zmiksuj na jednorodną emulsję - gęsty i aromatyczny sos kawowo-musztardowy.
  • Dodaj do sosu dzwonka śledzi i wymieszaj.
  • W słoju ułóż warstwami śledzie pokryte sosem kawowo-musztardowym.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej