Sardynki smażone z czosnkiem i ziołami

2021-03-29
Sardynki smażone z czosnkiem i ziołami
Autor: Shutterstock Smażone sardynki najlepiej smakują na grzankach ze świeżą rukolą
łatwy
45 min
4

Sardynki smażone z czosnkiem i ziołami to pyszna przekąska. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, wypróbujcie ten szałowy przepis znad Morza Śródziemnego. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Kup online

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg drobnych sardynek, świeżych lub mrożonych
  • 1 cytryna, tylko wyciśnięty z niej sok
  • 8 ząbków czosnku
  • po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • 1 łyżeczka płatków ostrej papryki
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sardynki sprawić, oczyścić, dobrze umyć. Ułożyć w naczyniu, spryskać sokiem z cytryny, przełożyć 4 ząbkami czosnku posiekanymi na plasterki, posolić i popieprzyć.
  • Pozostałe 4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.
  • Na rozgrzanym tłuszczu smażyć rybki do zrumienienia, czyli około 3-5 minut z każdej strony. Na koniec dodać mieszankę czosnku i ziół i wymieszać. Podgrzewać przez 1 minutę. 
  • Rybki podawać na grzance z dodatkiem rukoli.