Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Mandarynki na zakąskę: przepis na obłędną przystawkę z jajek i serka topionego

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zabawna zakąska z jajek, serka topionego i marchewki w postaci mandarynek
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Mandarynki na świątecznym stole stały się już tradycją. Dlaczego więc nie przygotować zabawnej zakąski w postaci jasnopomarańczowych kulek? Oto przepis na lubianą przez wszystkich sałatkę z sera, jajek, czosnku i marchewki, w oryginalnej odsłonie! Oto mandarynkowa zakąska, smaczna dekoracja karnawałowego stołu!
Składniki
3 jajka ugotowane na twardo
300 g serka topionego
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki majonezu
2 duże marchewki, ugotowane na półtwardo
2 czubate łyżki posiekanego koperku
8 ziarenek pieprzu lub goździków
listki bazylii do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
Serki topione zetrzeć na tarce o drobnych otworach, przełożyć do miski. Aby ułatwić sobie ścieranie serka topionego, wstawcie go do zamrażarki na 30-40 minut.
Ugotowane jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o małych otworach. Dodać do startego serka.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek oraz majonez. Wymieszać na jednorodną masę. W razie potrzeby dodać więcej majonezu, ale tylko tyle aby uzyskać kleistą masę. Spróbować i przyprawić ewentualnie solą i czosnkiem. Zakąska nie może być mdła!
Z otrzymanej masy utoczyć 8 kulek wielkości mandarynki.
Ugotowane marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach na drobne wiórki. Odcisnąć z nadmiaru wilgoci.
Każdą kulkę obtoczyć w marchewkowych wiórkach, starając się docisnąć otoczkę i uformować kształtną, lekko spłaszczoną niby mandarynkę.
Zakąskę ułożyć na talerzu, udekorować listkami i ewentualnie w każdą mandarynkę wbić po 1 ziarenku pieprzu lub goździku.