Mandarynki na niby: przepis na obłędną zakąskę z jajek i serka topionego

Mandarynki z jajek i serka topionego oraz marchewki
Autor: Shutterstock Zabawna zakąska z jajek, serka topionego i marchewki w postaci mandarynek
łatwy
30 min
4

Mandarynki na świątecznym stole stały się już tradycją. Dlaczego więc nie przygotować zabawnej zakąski w postaci jasnopomarańczowych kulek? Oto przepis na lubianą przez wszystkich sałatkę z sera, jajek, czosnku i marchewki, w oryginalnej odsłonie! Oto mandarynkowa zakąska, smaczna dekoracja karnawałowego stołu!

SKŁADNIKI

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 300 g serka topionego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 duże marchewki, ugotowane na półtwardo
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • 8 ziarenek pieprzu lub goździków
  • listki bazylii do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serki topione zetrzeć na tarce o drobnych otworach, przełożyć do miski. Aby ułatwić sobie ścieranie serka topionego, wstawcie go do zamrażarki na 30-40 minut.
  • Ugotowane jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o małych otworach. Dodać do startego serka.
  • Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek oraz majonez. Wymieszać na jednorodną masę. W razie potrzeby dodać więcej majonezu, ale tylko tyle aby uzyskać kleistą masę. Spróbować i przyprawić ewentualnie solą i czosnkiem. Zakąska nie może być mdła!
  • Z otrzymanej masy utoczyć 8 kulek wielkości mandarynki. 
  • Ugotowane marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach na drobne wiórki. Odcisnąć z nadmiaru wilgoci.
  • Każdą kulkę obtoczyć w marchewkowych wiórkach, starając się docisnąć otoczkę i uformować kształtną, lekko spłaszczoną niby mandarynkę.
  • Zakąskę ułożyć na talerzu, udekorować listkami i ewentualnie w każdą mandarynkę wbić po 1 ziarenku pieprzu lub goździku.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej