Mandarynki na zakąskę: przepis na obłędną przystawkę z jajek i serka topionego

Mandarynki na zakąskę: przepis na obłędną przystawkę z jajek i serka topionego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zabawna zakąska z jajek, serka topionego i marchewki w postaci mandarynek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mandarynki na świątecznym stole stały się już tradycją. Dlaczego więc nie przygotować zabawnej zakąski w postaci jasnopomarańczowych kulek? Oto przepis na lubianą przez wszystkich sałatkę z sera, jajek, czosnku i marchewki, w oryginalnej odsłonie! Oto mandarynkowa zakąska, smaczna dekoracja karnawałowego stołu!

Składniki

  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • 300 g serka topionego

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2-3 łyżki majonezu

  • 2 duże marchewki, ugotowane na półtwardo

  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku

  • 8 ziarenek pieprzu lub goździków

  • listki bazylii do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Serki topione zetrzeć na tarce o drobnych otworach, przełożyć do miski. Aby ułatwić sobie ścieranie serka topionego, wstawcie go do zamrażarki na 30-40 minut.

  • Ugotowane jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o małych otworach. Dodać do startego serka.

  • Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek oraz majonez. Wymieszać na jednorodną masę. W razie potrzeby dodać więcej majonezu, ale tylko tyle aby uzyskać kleistą masę. Spróbować i przyprawić ewentualnie solą i czosnkiem. Zakąska nie może być mdła!

  • Z otrzymanej masy utoczyć 8 kulek wielkości mandarynki. 

  • Ugotowane marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach na drobne wiórki. Odcisnąć z nadmiaru wilgoci.

  • Każdą kulkę obtoczyć w marchewkowych wiórkach, starając się docisnąć otoczkę i uformować kształtną, lekko spłaszczoną niby mandarynkę.

  • Zakąskę ułożyć na talerzu, udekorować listkami i ewentualnie w każdą mandarynkę wbić po 1 ziarenku pieprzu lub goździku.

Ocena: 4,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).