Doskonała przekąska z udek drobiowych z jabłkiem i bekonem

2021-03-29
Doskonała przekąska z udek drobiowych z jabłkiem i bekonem
Autor: Shutterstock Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku - pyszne kąski prosto z pieca
łatwy
30 min
4

Przekąska na ciepło z udek drobiowych z jabłkiem i bekonem prosto z piekarnika to świetny pomysł na domową imprezę. Przygotowanie jest łatwe, a smak po prostu obłędny. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa z udek kurczaka bez kości, lub udźca indyczego
  • 100 g bekonu w cienkich plasterkach
  • 1-2 jabłka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każde udko pokroić na 3 kawałki. Kawałki udek polać olejem, oprószyć solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.
  • Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, pokroić na cząstki. 
  • Kawałek mięsa razem z cząstką jabłka owijać bekonem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 200°C. 
  • Podawać prosto z piekarnika z zimnymi sosami.