Doskonała przekąska z udek drobiowych pieczonych z jabłkiem i bekonem

Doskonała przekąska z udek drobiowych pieczonych z jabłkiem i bekonem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku - pyszne kąski prosto z pieca

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przekąska na ciepło z udek drobiowych z jabłkiem i bekonem prosto z piekarnika to świetny pomysł na domową imprezę. Przygotowanie jest łatwe, a smak po prostu obłędny. 

Składniki

  • 500 g mięsa z udek kurczaka bez kości, lub udźca indyczego

  • 100 g bekonu w cienkich plasterkach

  • 1-2 jabłka

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżeczka rozmarynu

  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Każde udko pokroić na 3 kawałki. Kawałki udek polać olejem, oprószyć solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.

  • Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, pokroić na cząstki. 

  • Kawałek mięsa razem z cząstką jabłka owijać bekonem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

  • Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 200°C. 

  • Podawać prosto z piekarnika z zimnymi sosami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5