Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Doskonała przekąska z udek drobiowych pieczonych z jabłkiem i bekonem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku - pyszne kąski prosto z pieca
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Przekąska na ciepło z udek drobiowych z jabłkiem i bekonem prosto z piekarnika to świetny pomysł na domową imprezę. Przygotowanie jest łatwe, a smak po prostu obłędny.
Składniki
500 g mięsa z udek kurczaka bez kości, lub udźca indyczego
100 g bekonu w cienkich plasterkach
1-2 jabłka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka soli
Przygotowanie krok po kroku:
Każde udko pokroić na 3 kawałki. Kawałki udek polać olejem, oprószyć solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.
Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, pokroić na cząstki.
Kawałek mięsa razem z cząstką jabłka owijać bekonem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 200°C.
Podawać prosto z piekarnika z zimnymi sosami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska