Chatka szpinakowo-łososiowa: przepis na efektowną zakąskę

Chatka szpinakowo-łososiowa: przepis na efektowną zakąskę

Autor Zdjęcia: Orchidea Creative Group

Zakąska w kształcie chatki to intrygujące dzieło sztuki kulinarnej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chatka szpinakowo-łososiowa to łatwy przepis na efektowną zakąskę, która ma zachwycający kształt, niczym chatka babuni. Pyszne ciasto szpinakowe, kremowy ser i wędzony łosoś - idealne zestawienie na każde przyjęcie. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 80 g szpinaku baby

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 duże jajka

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki oleju

  • Nadzienie:

  • 200 g serka śniadaniowego

  • 50 g sera feta

  • 150 g łososia wędzonego w plastrach

  • sól

  • pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak zblendować na gładką masę.

  • Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól.

  • Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem.

  • Ciasto przelać do blachy (40 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego do 180°C piekarnika – piec około 25 minut.

  • Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.

  • Prostokąty posmarować (z jednej strony) serem  wymieszanym z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia.

  • Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim.

  • Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.

 Czasem warto znany już przepis nieco zmodyfikować - niekoniecznie pod względem proporcji. Wystarczy zmiana sposobu wykonania i stare wypróbowane danie zmienia się w nowe, bardziej efektowne. Tak  jak w powyższym przepisie. Chyba wszyscy znamy szpinakową roladę nadziewaną serem i rozmaitymi dodatkami. Gdy zmienimy ją w trójkątną chatkę, na pewno zaciekawimy biesiadników i zachęcimy  ich do skosztowania dania.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7