Aromatyczne boczniaki smażone i marynowane z czosnkiem i natką pietruszki

Aromatyczne boczniaki smażone i marynowane z czosnkiem i natką pietruszki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Można zamiast soli użyć przyprawy uniwersalnej, aby pogłębić smak boczniaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Boczniaki smażone i marynowane w czosnku i natce pietruszki to pyszna i nieskomplikowana zakąska. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Składniki

  • 500 g grzybów boczniaków

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 50 ml octu 5% lub octu jabłkowego

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać.

  • W głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć boczniaki porcjami do zrumienienia.

  • Obsmażone boczniaki przełożyć do naczynia, jeszcze gorące posypać solą, pieprzem, mieszaniną posiekanego czosnku i natki pietruszki. Skropić octem.

  • Można jeść jeszcze ciepłe lub pozwolić im ostygnąć i podawać jako zimną zakąskę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4