3 pomysły na ziemniaki z grilla - pyszne i niedrogie
Sezon na grillowanie w pełni. Poza mięsem warto nauczyć się także piec warzywa. Doskonale udają się cukinie, bakłażany, cebule, papryka, pomidory, czosnek, warzywa korzeniowe i oczywiście ziemniaki. Pieczone ziemniaki z grilla to pyszne danie za niewielkie pieniądze.
Spis treści
Ziemniaki z boczkiem
Składniki:
12 ziemniaków
8 plastrów wędzonego boczku
2 średnie cebule
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Surowe ziemniaki pokroić w plasterki, boczek i cebulę w kosteczkę.
Wymieszać w misce, posypać przyprawami według uznania i odstawić na kilka godzin.
Następnie nakładać na folię aluminiową porcje według uznania (nie powinny być zbyt duże, bo będą się długo piekły), zawinąć i kłaść na grilla.
Piec ok. 20 minut.
Ziemniaki z twarożkiem
8 średnich ziemniaków
3 łyżki oleju
2 pęczki szczypiorku
250 g twarogu
3 łyżki stołowe jogurtu (typu greckiego lub bałkańskiego),
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki wyszorować, osuszyć, wielokrotnie nakłuć widelcem, przekroić na pół i złożyć dwie połówki razem.
Zawinąć w folię aluminiową i piec na ruszcie do miękkości.
Szczypiorek posiekać, połączyć z twarogiem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Po pieczeniu odwinąć folię, rozłożyć ziemniaka i położyć twarożek na gorące połówki.
Ziemniaki faszerowane
Składniki:
8 ziemniaków średniej wielkości
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
sól
łyżka masła
2 białe cebule
szklanka startego żółtego sera
2 szklanki drobno posiekanych grzybów (mogą być pieczarki)
łyżka oliwy
pieprz
sól
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Dokładnie umyte ziemniaki w mundurkach gotować ok. 8 minut w wodzie z solą, pieprzem i zielem angielskim.
Wyłożyć je na deskę i gdy ostygną przekroić wzdłuż na dwie części, z których jedna musi być mniejsza, a druga większa.
Z większej części łyżeczką wydrążyć miąższ (zostawić przy skórce ok. 1 cm marginesu).
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby oraz wybrany miąższ ziemniaków i przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz można lekko zasmażyć i posypać przyprawami oraz ziołami.
Gdy ostygnie, dodać ser, drobno posiekaną zieloną pietruszkę i wymieszać.
Środki wyżłobionych ziemniaków lekko skropić oliwą, nałożyć farsz i przykryć odkrojoną częścią ziemniaka.
Tak przygotowany ziemniak owinąć folią, wcześniej jednak nasmarowaną olejem.
Ułożyć na ruszcie na 10-15 minut.