Soczyste steki z mięsa z udek kurczaka: przepis z grilla lub piekarnika

Soczyste steki z mięsa z udek kurczaka: przepis z grilla lub piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne steki z mięsa z udek z kurczaka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grillowane udka z kurczaka bez kości są soczyste, delikatne i pełne smaku. Ich łatwe przygotowanie sprawia, że ​​są idealne nawet dla początkujących amatorów grillowania. Soczyste mięso z udek kurczaka z grilla lub piekarnika możesz podać z czym chcesz!

 

Składniki

  • 800 g mięsa z udek z kurczaka bez kości i bez skóry

  • 2 łyżki papryki słodkiej, sproszkowanej

  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

  • 4 łyżki świeżej pietruszki drobno posiekanej

  • 2 łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek lub oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety z udek kurczaka ułóż na desce i za pomocą ciężkiej patelni lub płaskiej strony młotka do mięsa stłucz, aby wyrównać grubość. 

  • Z podanych składników przygotuj marynatę. Zalej nią udka i wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstaw na 30 minut. 

  • Grill węglowy, gazowy: grilluj po 5 minut z każdej strony lub do ładnego przyrumienienia. 

  • Elektryczny grill kontaktowy: grilluj 6 minut.

  • Grill w piekarniku: grillować w temperaturze 200°C przez 5 minut, odwrócić i grillować kolejne 5 minut. Pod ruszt wsunąć blachę z wodą. 

  • Podawać z sałatkami ze świeżych warzyw i pieczonymi ziemniakami. 

tip dnia

Pamiętaj! Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Zawsze należy uwzględnić nie tylko rodzaj urządzenia, ale także jego cechy techniczne. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6