Pamiętaj! Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Zawsze należy uwzględnić nie tylko rodzaj urządzenia, ale także jego cechy techniczne.
Soczyste steki z mięsa z udek kurczaka: przepis z grilla lub piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszne steki z mięsa z udek z kurczaka
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Grillowane udka z kurczaka bez kości są soczyste, delikatne i pełne smaku. Ich łatwe przygotowanie sprawia, że są idealne nawet dla początkujących amatorów grillowania. Soczyste mięso z udek kurczaka z grilla lub piekarnika możesz podać z czym chcesz!
Składniki
800 g mięsa z udek z kurczaka bez kości i bez skóry
2 łyżki papryki słodkiej, sproszkowanej
4 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
4 łyżki świeżej pietruszki drobno posiekanej
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
⅓ szklanki oliwy z oliwek lub oleju
Przygotowanie krok po kroku:
Filety z udek kurczaka ułóż na desce i za pomocą ciężkiej patelni lub płaskiej strony młotka do mięsa stłucz, aby wyrównać grubość.
Z podanych składników przygotuj marynatę. Zalej nią udka i wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstaw na 30 minut.
Grill węglowy, gazowy: grilluj po 5 minut z każdej strony lub do ładnego przyrumienienia.
Elektryczny grill kontaktowy: grilluj 6 minut.
Grill w piekarniku: grillować w temperaturze 200°C przez 5 minut, odwrócić i grillować kolejne 5 minut. Pod ruszt wsunąć blachę z wodą.
Podawać z sałatkami ze świeżych warzyw i pieczonymi ziemniakami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska