Soczyste piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla lub patelni

Soczyste piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla lub patelni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marynowane po grecku piersi kurczaka można zgrillować na patelni lub w piekarniku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Soczyste piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla są pysznym wspomnieniem wakacji w Grecji. Zaostrzą też apetyt na kolejny urlop w tej słonecznej krainie. Piersi z w greckiej marynacie są tak pyszne, że uwielbiają je dojrzali i nawet bardzo nie dojrzali smakosze. 

Składniki

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę

  • 2 cytryny, wyciśnięty sok

  • 1 cytryna, starta skórka

  • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego

  • 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego

  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego

  • 1 łyżka świeżej pietruszki,  posiekanej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • 6 dużych piersi z kurczaka (około 2 kg)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj marynatę. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty (oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, skórkę z cytryny, świeży tymianek, świeże oregano, świeży rozmaryn, świeżą pietruszkę, sól i czarny pieprz).

  • Marynuj kurczaka. Dodaj piersi z kurczaka do marynaty i dobrze wymieszaj, aby pokryć marynatą. Pozwól kurczakowi marynować się przez co najmniej 30 minut, a jeszcze lepiej do dwóch godzin.

  • Przygotuj grill. Ruszt lub powierzchnię patelni grillowej posmaruj cienko olejem roślinnym. Ustaw grill na średnią temperaturę.

  • Grilluj kurczaka. Wyjmij kurczaka z marynaty i umieść bezpośrednio na grillu. Przykryj grill węglowy lub gazowy pokrywką, piekarnik po prostu zamknij, a na patelni grillowej użyj pokrywki lub zmoczony papier do pieczenia. Pozwól kurczakowi grillować się przez około 5 minut. Następnie za pomocą szczypiec odwróć każdą pierś. Grilluj przez dodatkowe 5-7 minut (lub dłużej).

  • Pozwól kurczakowi odpocząć. Zdejmij piersi z kurczaka z grilla i odłóż na czysty talerz. Okryj folią aluminiową lub przykryj pokrywką i pozwól odpocząć przez 5 minut przed pokrojeniem i podaniem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2