Kukurydza z masłem chili
2021-03-31
łatwy
10 min
4
Kukurydza z grilla ma niepowtarzalny smak, dlatego warto po nią sięgać. Kukurydzę można grillować na trzy sposoby: kukurydza grillowana w liściach, kukurydza grillowana bez liści po uprzednim podgotowaniu i kukurydza grillowana w folii aluminiowej po wcześniejszym podgotowaniu.
Więcej przepisów znajdziesz w książce "Zapraszamy na grill"
SKŁADNIKI
- 8 kolb kukurydzy
- olej do smarowania
- Masło chili:
- 8 łyżek masła
- 2 szalotki (lub dymki)
- ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka chili
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kukurydzę ugotować w osolonym wrzątku, osączyć i posmarować olejem.
- Piec na grillu (najlepiej na tacce), aż się przyrumieni. Podawać z masłem chili.
- Masło chili: Cebulki posiekać, czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z chili, sokiem z cytryny i masłem.
- Utrzeć lub zmiksować na gładką masę.