Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw: idealna do kubka
Grillowane wieprzowe roladki z warzywami: pychota z grilla lub piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszne i soczyste roladki ze schabu karkowego nadziewane warzywami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Grillowane wieprzowe roladki z warzywami to prawdziwa pychota z grilla lub piekarnika. Schab karkowy ze względu na stosunkowo wysoką zawartość tłuszczu jest idealny do grillowania. Zawsze smacznie przyrumieniony i soczysty w środku.
Składniki
500 g schabu karkowego
1 papryka czerwona
1 marchewka
1 cebula
sól i pieprz
oraz
marynata: 2 łyżki oleju, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka keczupu
Przygotowanie krok po kroku:
Kotlety pokroić na 8 cienkich plastrów. Rozbić każdy za pomocą tłuczka. Posolić i popieprzyć.
Paprykę pokroić w wąskie paski, marchewkę w słupki, cebulę w piórka.
Na każdym kotlecie układać porcję warzyw, zwinąć w ciasną roladkę. Ewentualnie spiąć wykałaczkami.
Grill: roladki ułożyć na rozgrzanym grillu, często smarować marynatą, grillować 4-6 minut z każdej strony.
Piekarnik: rozgrzać piekarnik do 200°C z funkcją grill lub termoobieg. Roladki ułożyć na ruszcie, niżej wstawić blachę z wodą, roladki posmarować marynatą i zamknąć piekarnik. Piec 20 minut, dwukrotnie smarując roladki marynatą.
Przed podaniem usunąć wykałaczki. Podawać z zieloną sałatą i pieczonymi ziemniakami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska