Grillowane wieprzowe roladki z warzywami: pychota z grilla lub piekarnika

Grillowane wieprzowe roladki z warzywami: pychota z grilla lub piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne i soczyste roladki ze schabu karkowego nadziewane warzywami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grillowane wieprzowe roladki z warzywami to prawdziwa pychota z grilla lub piekarnika. Schab karkowy ze względu na stosunkowo wysoką zawartość tłuszczu jest idealny do grillowania. Zawsze smacznie przyrumieniony i soczysty w środku. 

Składniki

  • 500 g schabu karkowego

  • 1 papryka czerwona

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • sól i pieprz

  • oraz 

  • marynata: 2 łyżki oleju, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka keczupu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety pokroić na 8 cienkich plastrów. Rozbić każdy za pomocą tłuczka. Posolić i popieprzyć. 

  • Paprykę pokroić w wąskie paski, marchewkę w słupki, cebulę w piórka. 

  • Na każdym kotlecie układać porcję warzyw, zwinąć w ciasną roladkę. Ewentualnie spiąć wykałaczkami.

  • Grill: roladki ułożyć na rozgrzanym grillu, często smarować marynatą, grillować 4-6 minut z każdej strony. 

  • Piekarnik: rozgrzać piekarnik do 200°C z funkcją grill lub termoobieg. Roladki ułożyć na ruszcie, niżej wstawić blachę z wodą, roladki posmarować marynatą i zamknąć piekarnik. Piec 20 minut, dwukrotnie smarując roladki marynatą. 

  • Przed podaniem usunąć wykałaczki. Podawać z zieloną sałatą i pieczonymi ziemniakami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8