Grillowane pieczarki portobello, nadziewane ziemniakami i batatami [WIDEO]

Grillowane pieczarki portobello, nadziewane ziemniakami i batatami [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grillowane pieczarki portobello, nadziewane ziemniakami i batatami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Grillowane pieczarki portobello nadziewane ziemniakami i batatami to propozycja dla tych, którzy chcą do grillowanego mięsa jakiegoś warzywnego urozmaicenia, a także dla tych, którzy poszukują pomysłu na bezmięsne danie z grilla. Dodatek słodkawego batata nadaje potrawie bardzo oryginalny smak. 

Składniki

  • 6 szt. dorodnych pieczarek portobello

  • 2 nieduże bataty lub 1 duży

  • 6 średnich ziemniaków

  • ok. 1 cm świeżego imbiru (lub łyżeczka sproszkowanego)

  • garść posiekanych świeżych ziół z ogródka (tymianek, oregano, szałwia - wedle uznania)

  • sól

  • pieprzu

  • kawałek startego wędzonego sera do posypania (np. rolady ustrzyckiej)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki i bataty szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach. Bataty gotują się nieco krócej od ziemniaków, więc należy je wrzucić kilka minut później. Gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy.

  • Obieramy ze skórki, wrzucamy do miseczki i zagniatamy widelcem na w miarę gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, zielonymi ziołami. Mieszamy.

  • Odrywamy nóżki od kapeluszy. Kapelusze układamy na tacce do grillowania, nóżki siekamy i dodajemy do masy ziemniaczanej.

  • Każdy kapelusz wypełniamy farszem i posypujemy startym, wędzonym serem.

  • Grillujemy, aż pieczarki będą miękkie a ser się stopi. Podajemy od razu z ulubionym dipem. 

Ocena: 5