Znakomita tarta z camembertem - krucha i kremowa
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wytrawna tarta z serem camembert to znakomite połączenie kruchego, chrupiącego ciasta i wyrazistego sera o aksamitnej konsystencji. Znakomicie komponuje się podduszonymi na patelni jabłkami lub konfiturą z żurawiny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
- woda
- Nadzienie:
- 1 ser camembert
- 4 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- sól i pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać schłodzone, twarde masło i posiekać, dodać olej, skropić wodą i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 min.
- Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie. Ser pokroić w cienkie plastry i ułożyć na cieście. Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietanką i przyprawionymi solą i pieprzem.
- Tartę piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.