Tarta z mięsnym nadzieniem pod serową posypką - doskonała jako dodatek do barszczu!

Tarta z mięsnym nadzieniem pod serową posypką - doskonała jako dodatek do barszczu!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta z mięsnym nadzieniem i serową posypką - doskonały dodatek do czystych zup, takich  jak barszcz czerwony  lub pomidorowa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tarta z mięsnym nadzieniem to pyszne danie na lunch  lub ciepłą kolację. Doskonale smakuje na ciepło, a także na zimno. Dobrze znosi też odgrzewanie w kuchence mikrofalowej.

Składniki

  • Ciasto:

  • 225 g mąki

  • 125 g zimnego masła

  • 1 żółtka

  • 3 łyżki wody

  • Farsz:

  • 1 puszka mieszanki meksykańskiej

  • 1 średnia cebula

  • 500 g mięsa mielonego

  • 4 łyżki bułki tartej

  • 1 jajko

  • 4 pomidory

  • 150 g sera żółtego

  • duża szczypta soli, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagnieć ciasto z podanych składników. Wylep ciastem dno i boki foremki do tarty, wstaw całość do lodówki na co najmniej  30 minut.

  • Rozgrzej piekarnik do  180ºC. Schłodzony spód do tarty  nakłuj widelcem i piecz przez ok. 15 minut.

  • Mieszankę meksykańską odsącz, przelej wodą. Cebulę drobno posiekaj.

  • Włóż mięso do salaterki, dodaj cebulę, jajko, bułkę tartą i mieszankę meksykańską. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Ser zetrzyj na tarce. Na podpieczony spód nałóż mięsny farsz, piecz ok. 30 minut. Posyp wierzch  tartym serem i zapiekaj  jeszcze 10 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5