Tarta z groszkiem: szybki i prosty przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zielony groszek strączkowy, często dodawany do sałatek, zup i duszonych warzyw ożywi swym intensywnym zielonym kolorem niejedną potrawę. Zobacz, jak przyrządzić prostą tartę z groszkiem lubianym przez nasze dzieci, dawniej podawanym na dworach królewskich na wystawnych kolacjach.
Groszek dostarcza nam wiele witamin, w tym między innymi witaminę C i B1, zawiera również dużo fosforu. Smaczny jest zarówno świeży, w strączkach, jak i duszony z marchewką na maśle czy też konserwowy w sałatkach. Można go mrozić i konserwować, co oczywiście ułatwia wykorzystywanie tego letniego warzywa zimą w kuchni.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 3 jajka
- pół kostki masła (125 g)
- 1 cebula
- 2 puszki groszku (w okresie letnim polecamy groszek świeży - ok. 1,5 kg)
- szklanka śmietany
- 100 g startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- tłuszcz do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę posiekać wraz z masłem (100 g), dodać 1 jajko i dwie łyżki wody, posolić i ugnieść. Uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.
- Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na pozostałym maśle (25 g), dodać odcedzony i przepłukany wrzątkiem na sitku groszek i poddusić ok. 2-3 minut. Przyprawić.
- Formę wysmarować tłuszczem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Wystające ciasto odkroić.
- Dwa pozostałe jajka roztrzepać, dodać przyprawy i śmietanę, wymieszać.
- Groszek z cebulą wyłożyć na ciasto, zalać masą jajeczną i piec ok. 45-50 min w nagrzanym piekarniku (180-200
o C). Pod koniec pieczenia tartę posypać serem. Wyjąć, jak ser się zarumieni.