Tarta na słono z serem feta, karmelizowaną cebulą i oliwkami

Tarta na słono z serem feta, karmelizowaną cebulą i oliwkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta z karmelizowaną cebulą, serem feta i oliwkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ta tarta ma słowno z serem feta, karmelizowaną cebulą i oliwkami doskonale się nada na przekąskę na przyjęciu - jeśli ją pokroimy w mniejsze kawałki, albo jako bezmięsny obiad. Dodatek karmelizowanej cebuli zachwyci wszystkich, zarówno gości, jak i domowników.

Składniki

  • 25g masła

  • 2 duże czerwone cebule

  • 1/2 łyżeczki rozmarynu

  • cukier trzcinowy

  • ocet balsamiczny

  • 1 op. gotowego ciasta kruchego

  • 120 g fety

  • 100 g oliwek czarnych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić.

  • Dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki octu balsamicznego, smażyć aż sos zgęstnieje a cebula się skarmelizuje. Doprawić pieprzem i suszonym rozmarynem.

  • Rozwinąć kruche ciasto  i wyłożyć je na blachę. Nałożyć sos z patelni, dodać pokruszoną fetę i oliwki.

  • Piec przez 15-20 minut. Cisto powinno urosnąć, być złociste. Można podawać ze świeżą bazylią.

Ocena: 0