Quiche. Przepis na quiche ze szpinakiem

Quiche

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Quiche ze szpinakiem to pyszna przerwa od codzienności

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zobaczcie prosty przepis na quiche ze szpinakiem z ciasta francuskiego. Świetny przepis na obiad lub kolację. Quiche to popularne danie kuchni francuskiej. Quiche robi się najczęściej z kruchego ciasta, przypomina wytrawną tartę. Nadzienie do quiche zazwyczaj jest warzywne.

 

Składniki

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku

  • łyżka masła

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 20 dag kruszącego się twarogu

  • 10 dag sera pleśniowego blue

  • kilka ząbków czosnku

  • białka z trzech jaj

  • sól, pieprz

  • gotowe ciasto francuskie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozmrożony szpinak dusimy na maśle ze śmietanką, aż odparuje woda.

  • Dodajemy rozdrobniony twaróg, ser pleśniowy i zmiażdzony czosnek.

  • Ubijamy pianę z białek. Delikatnie mieszamy masę szpinakowo-serową z pianą. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  • Wykładamy ciastem foremkę, nakłuwamy je widelcem. Podpiekamy.

  • Masę szpinakową wykładamy na ciasto.

  • Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Quiche doskonale smakuje z kieliszkiem białego wina.

Polecamy: Tarta a quiche: czym się różnią? Jak je przygotować?

Kruche ciasto wytrawne to doskonała, szybka do przygotowania baza dla doskonałych wypieków nadziewanych  warzywami. Nasz niezawodny przepis na kruche ciasto na jedną tartę/quiche to: 20 dag mąki, 10 dag masła i jedno jajko plus szczypta soli. Jeśli chcemy mieć doskonałe kruche na spód do słodkiej tarty wystarczy dodać do tego ciasta 6 dag cukru. Ciasto należy schłodzić - wtedy będzie bardziej kruche. My chłodzimy wylepioną ciastem formę - mniej pracy!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5