Przepyszna tarta z porami i pieczarkami - idealna na lunch, obiad, kolację

Przepyszna tarta z porami i pieczarkami - idealna na lunch, obiad, kolację

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta z porem i pieczarkami to doskonałe danie na lunch, ciepłą kolację lub obiad - szczególnie popijana czystą zupą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tarta z porami i pieczarkami to danie idealne na lunch - można ją spokojnie upiec dzień wcześniej i podgrzać w mikrofalówce w pracy. Sprawdzi się też na obiad - szczególnie popijana czystym barszczem czerwonym lub rosołem. Również ciepła kolacja z jej udziałem będzie należała do udanych. Na dodatek jest prosta do przygotowania  i niedroga, a składniki powszechnie dostępne.

Składniki

  • Ciasto:

  • 100 g  zimnego masła

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 duże jajko

  • 1/2 łyżeczki soli

  • Farsz:

  • 300 g pieczarek

  • 150 g sera cheddar(albo innego ostrego)

  • 1 duży por

  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

  • olej

  • Na masę:

  • 2 duże jajka

  • 150 ml śmietany 18%

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko albo rozciągamy w dłoniach na placek, którym wyklejamy formę na tartę (średnica 25-27 cm). Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

  • Po schłodzeniu pieczemy tak przygotowany spód w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zrumienienia.

  • W tym czasie pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy na tarce.

  • Na rozgrzanym oleju podsmażamy por, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy, dusimy do momentu aż cała woda odparuje.

  • W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami.

  • Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut, aż masa się zetnie.

Ocena: 3