Placek z tuńczykiem i jajkami na twardo: pyszne ciasto z dodatkami zamiast kanapek
2022-04-04
łatwy
30 min
4
Placek z tuńczykiem i jajkami na twardo to świetny sposób na wykorzystanie zapomnianej puszki tuńczyka i paru gotowanych jajek. To proste w przygotowaniu i pyszne ciasto z dodatkami świetnie sprawdzi się, jako kanapka na ciepło lub pasztecik do filiżanki rosołu. Pokrojony i wystudzony placek z tuńczykiem i jajkami można zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę lub do szkoły.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 100 g śmietany 12-18% tłuszczu
- 2 jajka
- 1,5 łyżki oleju
- 130 g mąki pszennej (1 szklanka o objętości 200 ml)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Na nadzienie:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek kopru, pietruszki, czy szczypiorku lub wszystkiego po trochu.
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczniemy od przygotowania nadzienia: W tym przepisie najlepiej wykorzystać tuńczyka w sosie własnym, inaczej nadzienie będzie zbyt tłuste. Puszkę tuńczyka otworzyć, odcedzić zawartość. Przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem.
- Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Zieleninę posiekać drobno. Wszystko razem dodać do tuńczyka. Wymieszać. Spróbować i przyprawić według własnego upodobania solą i pieprzem.
- Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180°C. Formę o wymiarach 20x20 cm posmarować olejem lub masłem.
- Surowe jajka wybić ze skorupek, dodać sól i cukier, ubijać do spienienia.
- Dodać śmietanę i olej, ponownie ubić lub energicznie wymieszać.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do uzyskania jednorodnego ciasta. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto jak na naleśniki.
- Do przygotowanej formy wylać połowę ciasta. Na cieście ułożyć nadzienie. Zalać pozostałym ciastem.
- Piec przez 25 minut lub do próby suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut do przestygnięcia.
- Kroić na kwadraty i podawać na ciepło z filiżanką rosołu lub zupy pomidorowej lub na zimno, zamiast kanapek
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?