Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis [WIDEO]

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Paszteciki z kapusta i grzybami z delikatnego i miękkiego ciasta drożdżowego doskonale pasują do czerwonego barszczu lub czystego bulionu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Paszteciki drożdżowe nadziewane kapustą i pieczarkami to może być hit świątecznego stołu. Mięciutkie i ciepłe bułeczki z kapustą idealnie smakują z czerwonym barszczem. Idealne na świąteczny lub imprezowy stół. Sprawdź, jak zrobić wyśmienitym paszteciki z kapustą i grzybami. Oto sprawdzony przepis!

Dowiedz się, jak przygotować perfekcyjne ciasto drożdżowe: Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe? [WIDEO]

Składniki

  • Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 200 g masła

  • 2 jajka

  • 50 g drożdży

  • sól

  • 1 łyżka cukru

  • 6 łyżek mleka

  • Farsz:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej

  • 250 g pieczarek suszonych

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziela angielskie

  • pieprz

  • 1 łyżki tartej bułki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać, drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem i wlać do naczynia z mąką. Dodać jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić ciasto i pozostawić, aby lekko podrosło.

  • Ugotować kapustę, odcedzić, usmażyć drobno pokrojone pieczarki, dodać do kapusty. Dodać troszkę tłuszczu, przyprawić do smaku.

  • Rozwałkować wyrośnięte ciasto, na okrągły placek o grubości około 0,5 cm. Następnie powycinać nożem od środka placka trójkąty.

  • Na każdy trójkąt nałożyć lekko ostudzony farsz. Zawijać od grubszej strony. Układać na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze.

  • Wierzch pasztecików posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 20 minut na złoty kolor.

Ocena: 3