Pączki mięsne: przepis na pączki drożdżowe z podrobami

2021-03-29
Pączki mięsne: przepis na pączki drożdżowe z podrobami
Autor: Shutterstock Pączki mięsne to rodzaj drożdżowych pasztecików z solidną porcją farszu z podrobów. 
średni
45 min
4

Pączki mięsne to jeden z najstarszych przepisów kuchni polskiej. Do XVI w. w zapusty pączki nadziewano słoniną lub boczkiem według zasady, że dobre z dobrym czyni wszystko jeszcze lepszym. Z czasem obyczaj ten wyparły słodkie pączki polewane miodem i nadziewane powidłami. Pączki nadziewane mięsem przetrwały w kuchni ludowej wielu regionów Polski. Popularnym nadzieniem są tanie podroby: płucka wieprzowe, żołądki drobiowe, wątroba wieprzowa lub wątróbki. Wypróbujcie przepis na pączki nadziewane podrobami i cieszcie się ich smakiem nie tylko w karnawale. 

Polecamy również:

Ekpresowe, słone pączki z kminkiem

Babeczki na słono z PASTĄ ORZECHOWĄ

Racuchy z dyni na słono: obiad w stylu wege

 

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy tradycyjne ciasto drożdżowe na pączki. 
  • Mieszamy drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
  • Ucieramy żółtka ze stopionym masłem, mąką, mlekiem, solą i przygotowanym wcześniej rozczynem drożdży.
  • Zarobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby urosło.
  • Podroby gotujemy, studzimy i przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, cebulką pokrojoną w drobną kosteczkę.
  • Gdy ciasto wyrośnie przystępujemy do formowania pączków.
  • Wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm.
  • Szklanką wykrawamy z ciasta kółka. Na każde kółko kładziemy 1 łyżkę nadzienia, przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy po bokach.
  • Formujemy owalne pączki i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
  • Pączki smażymy na gorącym tłuszczu.
  • Można je jeść na ciepło. Smaczne są też na drugi dzień.